SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Cambozola

  • Ser Cambozola Ser Cambozola
  • Ser Cambozola Ser Cambozola
  • Ser Cambozola Ser Cambozola
  • Ser Cambozola Ser Cambozola
  • Ser Cambozola Ser Cambozola
  • Ser Cambozola Ser Cambozola
  • Ser Cambozola Ser Cambozola
  • Ser Cambozola Ser Cambozola
Wygląd i konsystencja:
Cambozola to ser pleśniowy z mleka krowiego o białej skórce podobnej do skórki camemberta i białym miąższu z niebieskimi pleśniowymi plamkami. Jest to kuzyn sera Brie, tylko że z niebieskim akcentem. Ma miękki, gładki, białokremowy miąższ, który powstaje poprzez dodanie do mleka śmietany. Niebieski serek typu Brie, delikatnie przerośnięty żyłkami niebieskozielonej pleśni. Sprzedawany w postaci krążków wielkości talerza z zaznaczonym podziałem na porcje.

Smak i zapach:

Łagodny, delikatny, słono- kwaśny smak.

Pochodzenie:

Cambozolę wymyślono w latach siedemdziesiątych w Niemczech, jako połączenie serów Camembert i Gorgonzola, stąd nazwa Cambozola, pierwotnie ser posiadał nazwę - Blu Bawaria. Ser został wynaleziony ok. 1900 roku i jest nadal produkowany przez rodzinę Bergader w regionie Chiemgau Bawarii.

Podawanie:

Najlepiej smakuje podawany w temperaturze pokojowej, jako dodatek do innych potraw np. pieczonych ziemniaków lub jako przekąska, dodatek do sosów, mięs, wędlin. Jest serem stołowym. Zalecane wina czerwone: Pinot Noir, Vintage, Chardonnay.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis