SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Caerphilly

  • www.foodsubs.com/Chesfirm.html www.foodsubs.com/Chesfir m.html
  • Ser Caerphilly Ser Caerphilly
  • Ser Caerphilly Ser Caerphilly
  • Ser Caerphilly Ser Caerphilly
  • Ser Caerphilly Ser Caerphilly
Wygląd i konsystencja:
Ser Caerphilly ma zwykle kształt koła o wadze 4 kg, a skórkę o barwie kości słoniowej przykurzonej pszenną mąką. Gdy ser dojrzewa w wilgotnych piwnicach, białe i szare meszki pleśni stają się grubsze i bardziej skórzaste.

Komponenty i wytwarzanie:

Caerphilly to tradycyjny, wiejski, niepasteryzowany, jarski ser z mleka krowiego. Twardy, kruchy ser walijski wytwarzany tradycyjnymi metodami. Kąpiele w solance zatrzymują w jego wnętrzu wilgoć dlatego ma dużą zawartość wody i uważany jest za jeden z najbardziej lekkostrawnych serów. Tradycyjnie dojrzewa od dwunastu do dwudziestu tygodni.

Smak i zapach:

Kiedy jest jeszcze młody, Caerphilly ma świeży smak, a fakturę wilgotną, choć sprężystą i przypomina Wensleydale w dojrzałej fazie. Ma świeży, cytrusowy smak, lekko ostry, z posmakiem rozgniecionej paproci.

Pochodzenie:

Ser znany jest jako 'crumblies' co można przetłumaczyć jako 'kruszący się'. Pochodzi z Walii, jego nazwa wywodzi się od nazwy walijskiej wioski koło Cardiff, gdzie został wyprodukowany po raz pierwszy. Przez cały XIX w. stanowił główne źródło utrzymania rolników walijskich.

11 kilometrów na północ od Cardiff prawie w każdym gospodarstwie dwa razy dziennie, rano i wieczorem, tradycyjnie wyrabiano ser Caerphilly. W związku ze wzrostem popytu zaczęto go produkować w Somerset w Anglii. Całe pokolenia walijskich górników, uważały, że słony Carephilly (moczony w solance) znakomicie zachowujący świeżość i wilgotność, pomagał im utrzymywać właściwą ilość płynów w organizmie w czasie pracy pod ziemią.

Podawanie:

Bardzo często podawany jest do tart owocowych. Wspaniale smakuje także z marynowanymi warzywami, ciemnym pieczywem i sałatką. Można go używać do fondue, ponieważ dodaje tej potrawie pikantnego smaku, bez zbytniego jej wzbogacania.

Wartości odżywcze:
Zawiera 48% tłuszczu.

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis