SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Caciotta Mista

  • Ser Caciotta Mista Ser Caciotta Mista
  • Ser Caciotta Mista Ser Caciotta Mista
Wygląd i konsystencja:
Caciotta Mista to rodzaj białego sera, który posiada małe otwory i jest pokryty czerwona skórką. W sprzedaży dostępny jest w opakowaniach od 0,8 kg-1,5 kg. Koło sera ma średnicę od 20 -25 cm, a wysokość zwykle nie przekracza 10 cm.

Komponenty i wytwarzanie:
Ser Caciotta Mista jest produkowany z mleka krowiego i owczego z dodatkiem cielęcej lub jagnięcej podpuszczki. Masa serowa podczas produkcji jest kształtowana przy pomocy koszy z tworzywa sztucznego. Ser jest płukany w solance przez 48h. Dojrzewanie odbywa się w temperaturze powietrza zwykle od 8* C do 15*C oraz wilgotności od 85-90 %.

Smak i zapach:
Ser ma słodki i delikatny smak.

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis