SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Cacioricotta

  • Ser Cacioricotta Ser Cacioricotta
  • Ser Cacioricotta Ser Cacioricotta
  • Ser Cacioricotta Ser Cacioricotta
  • Ser Cacioricotta Ser Cacioricotta
  • Ser Cacioricotta Ser Cacioricotta
  • Ser Cacioricotta Ser Cacioricotta
  • Ser Cacioricotta Ser Cacioricotta
  • Ser Cacioricotta Ser Cacioricotta
Wygląd i konsystencja:
Ma gładką, kremową i białą w kolorze konsystencję. Dojrzewając 3-4 miesiące robi się półtwardy i lekko żółty. Ma kształt cylindryczny o średnicy 13 -24cm i wysokości 4 -7cm. Spożywa się go na świeżo, gdy jest pachnący i trochę kwaśny.

Komponenty i wytwarzanie:

Wytwarzany głównie z mleka koziego i/lub owczego. Może być również z mleka krowiego lub mleka Bufalo.Dojrzewa w przeciągu 2-3 dni.

Smak i zapach:

Pikantny, pachnący, lekko kwaśny.

Pochodzenie:

Wytwarzany nawiosnę w Salento w regionie Puglia.

Podawanie:

Stosuje się go do deski serów jak również do tarcia na makaron.

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis