SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Caciocavallo

  • www.foodsubs.com/Chessoft.html www.foodsubs.com/Chessof t.html
  • Ser Caciocavallo Ser Caciocavallo
  • Ser Caciocavallo Ser Caciocavallo
  • Ser Caciocavallo Ser Caciocavallo
  • Ser Caciocavallo Ser Caciocavallo
  • Ser Caciocavallo Ser Caciocavallo
  • Ser Caciocavallo Ser Caciocavallo
  • Ser Caciocavallo Ser Caciocavallo
Wygląd i konsystencja:
Caciocavallo to znany włoski ser podpuszczkowy robiony z mleka krowiego, nieraz z niewielkim dodatkiem mleka owczego. Jest on przedstawicielem grupy serów z masy parzonej tzn., że w procesie technologicznym stosuje się zanurzanie masy serowej we wrzącej serwatce i wrzącej wodzie, co powoduje miękkość i plastyczność masy i pozwala nadawać dowolne kształty. Ser Caciocavallo jest wytwarzany w kształcie tykwy i związany na cieńszym końcem sznurkiem w celu zawieszania w górze.

Komponenty i wytwarzanie:

Jest to tradycyjny, elastyczny ser z mleka krowiego. Mleko podgrzewa się do temperatury 36-38 °C, dodaje zwierzęcą podpuszczkę i łamie na kawałki już skrzepnięty twaróg. Twardy ser przygotowywany z parzonej, elastycznej masy, którą formuje się w kształcie dwóch bulw, przewiązuje sznurkiem i wiesza na drągu. W ten sposób dojrzewa przez trzy miesiące, w suchym miejscu. W tym czasie jest on czyszczony i nacierany olejem. Czasami w środku sera pozostawia się bryłę masła, które wycieka po przekrojeniu.

Smak i zapach:

Złocistożółty miąższ sera Caciocavallo ma zwartą konsystencję, słodki smak i intensywny aromat.

Pochodzenie:

Ser Caciocavallo pochodzi z południowych Włoch. Wytwarza się go w prowincjach Reggio Calabria i Catanzaro, wzdłuż Apeninów, południowej Basilicata, Kampania, Puglia i Molise. Istnieją również wędzone wersje tego sera. Cacio - znaczy po włosku ser, a cavallo - koń. Jego nazwa nie wywodzi się jednak z kobylego mleka, na co mogłaby wskazywać nazwa, wywodzi się natomiast z faktu, że bardzo dano temu był transportowany konno w dwóch workach połączonych sznurem i zawieszonych po obu stronach siodła. W języku włoskim wyrażenie 'skończyć jak Caciocavallo' oznacza dać się powiesić.

Podawanie:

Po upływie trzech miesięcy ser Caciocavallo może być spożywany jako ser do deski serów, po upływie dwóch lat jest używany do tarkowania. Można go opiekać i topić, świetny jako dodatek do jajek, ryżu i warzyw. Polecany jako dodatek do sałatek z pomidorami. Podawany na początku dojrzewania z białym winem, a gdy jest w pełni dojrzały to serwuje się go z winem czerwonym.

Proponowane wina:

Ser Caciocavallo doskonale smakuje zarówno z czerwonym winem jak i białym. Szczególnie polecanym winem jest Fiano di Avellino lub Greco di Tufo.

Wartości odżywcze:

Zawartość tłuszczu 44% w suchej masie.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis