SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Cacio di Fossa

  • Ser Cacio di Fossa Ser Cacio di Fossa
Wygląd i konsystencja:
Nazywany "Millennium Ser z Włoch", Cacio di Fossa dosłownie oznacza "ser z dołu". Sery Fossa mają kształt kolby, około 30 cm długości i 20 cm szerokości.

Komponenty i wytwarzanie:

Wykonany z mleka owczego. Każdy worek jest oznaczony nazwą właścicieli, ułożony warstwami na deskach z drewna i oddzielony piaskiem. Są pakowane blisko siebie, więc powietrze się nie przedostaje. Dół następnie jest hermetycznie zamknięty. Zostają zamknięte na miesiąc i są poddane całkowitej ponownej fermentacji, gdzie ser traci praktycznie całą serwatkę. Ser jest następnie wyciągnięty z ziemi, oczyszczany, dzielony, pakowany w jego charakterystycznym stylu rustykalnym w papier brązowy, zawiązywany sznurkiem i sprzedawany.

Smak i zapach:

Fossa ma intensywny, nieco pikantny smak.

Podawanie:

Stosowany jako ser deski serów ze świeżymi owocami i miodem. Podawany jako starty na makaron lub risotto.
Podobne sery:

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis