SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Cabri de la Croix

  • Ser Cabri de la Croix Ser Cabri de la Croix
Wygląd i konsystencja:
Cabri de la Croix to ser w kształcie małej beczki ważący ok. 150 g. Posiada plamistą, szaro-niebieską skórkę. Jest ona dość twarda, jednakże wnętrze sera ma zdecydowanie miękką konsystencję.

Komponenty i wytwarzanie:
Wytwarzany jest z mleka koziego. Okres jego wytwarzania trwa ok. 1 miesiąca.

Smak i zapach:
Subtelny i delikatny smak koziego mleka, którypowstaje w trakcie dojrzewania.

Pochodzenie:
Ser ten jest wytwarzany w Regionie Centralnym (Centre) we Francji.

Podawanie:
Najlepiej podawać go z białym winem Sancerre(Sauvignon grape). Zaleca się, aby jeść Cabri de la Croix"demi sec", czyli na wpół suchy.
Podobne sery:

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis