SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Cabot Clothbound Cheddar

  • Ser Cabot Clothbound Cheddar Ser Cabot Clothbound Cheddar
  • Ser Cabot Clothbound Cheddar Ser Cabot Clothbound Cheddar
  • Ser Cabot Clothbound Cheddar Ser Cabot Clothbound Cheddar
Wygląd i konsystencja:
Jest to najsłynniejszy ser wytwarzany w górach Jura we wschodniej Francji. To wspaniały tradycyjny ser z górskich szałasów. Ser wytwarza się w kształcie kręgu o średnicy 75 cm i masie 35 kg.

Komponenty i wytwarzanie:
Do zrobienia jednego sera potrzeba 530 litrów mleka, czyli dzienny udój od 30 krów. Do produkcji sera używa się mleka krów rasy Montbéliard wypasanych na górskich stokach. Dojrzewanie sera trwa co najmniej 3 miesiące, a w niektórych przypadkach nawet 2 lata. Smak, aromat i wygląd sera zmieniają się w zależności od pory roku, podczas której jest on produkowany.

Smak i zapach:
Posiada ostry ,owocowy ,orzechowy smak z lekkim posmakiem karmelu.

Podawanie:
Jako stary lub pokrojony w kliny, bądź z owocami jako przystawka.
Podobne sery:

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis