SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Cabecou

  • Ser Cabecou Ser Cabecou
  • Ser Cabecou Ser Cabecou
  • Ser Cabecou Feuille Ser Cabecou Feuille
  • Ser Cabecou Ser Cabecou
Wygląd i konsystencja:
Cabecou to niewielki ser o okrągłym kształcie. Jeden z najmniejszych serów francuskich.

Komponenty i wytwarzanie:

Cabecou Feuille to mały dysk świeżego sera koziego z regionu Perigord Francji. Ser jest zanurzany w śliwowicy i posypany grubym czarnym pieprzem. Dojrzewa w przeciągu 4 do 6 tygodni. W tym czasie powstaje lekka skórka, nieco pomarszczona.

Smak i zapach:

Ser można spożywać jeszcze świeży. Jest serem kremowym, o subtelnym, delikatnym smaku mleka, jednak z czasem pojawia się delikatny orzechowy posmak.

Pochodzenie:

Ser wytwarzany z surowego mleka koziego na nizinach regionu Midi-Pyrenées we Francji. Ser w dosłownym tłumaczeniu oznacza "małe kozy".

Podawanie:

Cabecou jest gładki i kremowy z aromatycznym smakiem wódki i nieco pikantny. Warto próbować go z Pinot Noir, Marc Eau devie of plums, Gaillac Ergerac lub piwem Pilsner. Cabecou bywa podawany najczęściej na koniec posiłku, jako składnik deski serowej.

Wartości odżywcze:

Zawartość tłuszczu: 45%.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis