SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Butte

  • Ser Butte Ser Butte
  • Ser Butte Ser Butte
Wygląd i konsystencja:
Butte ma zwykle kształt cegły. Jego gruba, gładka, aksamitna skórka pokryta jest białą pleśnią penicylinową. Bierze swoją nazwę od kształtu, którym przypomina mały pagórek. Wytwarzany jest sezonowo.

Komponenty i wytwarzanie:
Ser Butte jest produkowany z mleka krowiego, a jego dojrzewanie trwa od 6-9 miesięcy.

Smak i zapach:
Butte to ser o maślanej fakturze i grzybowym zapachu ze słonym, gorzkim posmakiem. Może być spożywany jako młody lub dojrzały – kiedy to skórka przybiera czerwonawe zabarwienie, miąższ topi się wokół krawędzi, zapach staje się gryzący a smak ostrzejszy.
Podobne sery:

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis