SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Bursztyn

  • Ser Bursztyn Ser Bursztyn
  • Ser Bursztyn Ser Bursztyn
Wygląd i konsystencja:
Bursztyn to ser o kolorze żółtym z bardzo rzadko rozstawionymi małymi dziurami. Jest to ser pleśniowy twardy.

Komponenty i wytwarzanie:
Wytwarzany z najlepszego mleka krowiego z wybranych gospodarstw. Moczony 4 dni w solance. Jest to ser długodojrzewajacy, w zależności od jego wersji dojrzewa 6, 8 i 12 miesięcy. Ser ze specjalnej podpuszczki i szczepionek.Jest pierwszym wyprodukowanym w Polsce serem długodojrzewającym.

Smak i zapach:

Ser ten ma złożony aromat  z nutą maślaną, liści orzecha, wanilli i dojrzałej czereśni. Te łagodne posmaki przeistaczają się następnie w wyraźnie odczuwalną pikantność. Podczas jedzenia można wyczuć delikatne kryształki.

Podawanie:
Bursztyn powinien być łupany, tak jak w przypadku parmezanu czy Grana Padano, oraz serwowany w pokojowej temperaturze.

Zalecane wina:
Beczkowe wytrawne - Barolo, Rioja, Amarone, długo leżakujące wina półwytrawne -Tokaj, Sauternes, Madera, Marsala.

Wartości odżywcze:
Wartość odżywcza w 100g produktu:
Wartość energetyczna 1498 kJ/361 kcal
Białko 26g
Węglowodany 0,1g
Tłuszcz 28,5g
Podobne sery:

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis