SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Burrino

  • Ser Burrino Ser Burrino
  • Ser Burrino Ser Burrino
  • Ser Burrino Ser Burrino
  • Ser Burrino lub inaczej zwany Butirro lub Manteca Ser Burrino lub inaczej zwany Butirro lub Manteca
Wygląd i konsystencja:
Burrino to ser w kształcie gruszki. Waga jego waha się od 100 do 400 gram. Skórka jest gładka i lśniąca w kolorze od białego, poprzez żółty do brązowego w zależności od przypraw.

Komponenty i wytwarzanie:

Wytwarzany z mleka krowiego. Dojrzewa 1 miesiąc.
100g sera zawiera :
- 22,5 g białka,
- 47 gramów tłuszczu,
- 518 kalorii.

Pochodzenie:

Jest on wytwarzany w regionie Kampania (region Avellino, Calitri i Sorrento) Apulia (obszar Ginosa i Gioia del Colle, gdzie ma nazwę Manteca), w Basilicata, Kalabria, Sycylia (obszar Ragusa) w niskich Molise.

Podawanie:

Głównie stosuje się go na świeże pieczywo.

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis