SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Burrata

  • Ser Burrata Ser Burrata
  • Ser Burrata Ser Burrata
  • Ser Burrata Ser Burrata
  • Ser Burrata Ser Burrata
  • Ser Burrata Ser Burrata
Wygląd i konsystencja:
Czysty, biały ser wytwarzany z mleka bawolego. Burrata ma gładkie, lśniące, białe tekstury i słodki maślany smak. Jest specjalnością regionu Apulia we Włoszech. Burrata, oznacza „maślany”.

Komponenty i wytwarzanie:

Burrata uzyskuje się przez dodanie do świeżego mleka kwaśnej serwatki z poprzedniego dnia produkcji i podpuszczki cielęcej. Koagulacja mleka następuje w 20-30 minut od ich dodania. Masę, która w tym czasie powstaje, nazywamy twarogiem. Później zostaje on rozbity na kawałki. Te kawałki odpoczywają przez 4-5 godzin w surowicy krwi. Jest to twarog mozzarelli z dodatkiem świeżej śmietany. Twaróg jest gotowy do włożenia do metalowych skrzyneczek o wysokości 1 cm, gdzie jest ugniatany, by uzyskać odpowiedni kształt. Zanurza sie go w solance i odstawia na trzy dni. Ser zawinięty jest w zielone liście, pędy roślin Pugliese Asfodelo - zwane złotogłowiem włoskim. Liście są wskaźnikiem świeżości. Tak długo, jak liście są jeszcze świeże i zielone, ser w dalszym ciągu jest wciąż świeży. Powstał na poczatku XX wieku.

Podawanie:
Podaje się z pomidorami, bazylią, makaronem czy jako dodatek do sałatek i chrupkiego pieczywa. Podawany może byc również z sosem z bazylii, odrobiną mięty, sokiem z cytryny i oliwą z oliwek.

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis