SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Burgos

  • Ser Burgos Ser Burgos
  • Ser Burgos Ser Burgos
Wygląd i konsystencja:
Queso de Burgos jest typowym świeżym serem z prowincji o tej samej nazwie i jest popularny w całym regionie Kastylia-León. Produkowany jest z krowiego lub mleka owczego lub mieszanki obu. Tradycyjnie, ser może być świeży przez okres do 10 dni, ale z powodu poprawy procesów produkcyjnych, może wytrzymać w świeżości tylko około 30 dni. Waga sera - 1.5 do 1.8 kg. Zawartośc tłuszczu 40%.
Kremowy, niepasteryzowany, świeży ser. Jest to ser czysto biały, w kształcie koła z pofałdowanymi rowkami wzdłuż boków i prążkowanymi klinami znaczącymi go na górze i na spodzie.

Smak i zapach:

Smakuje jak świeże mleko, z kwaskowatą i słoną nutą.

Pochodzenie:

Bierze swą nazwę od kastylijskiego rynku miejskiego, gdzie był wytwarzany i sprzedawany.

Podawanie:

Ser używany jest do pieczenia, ale też jest często spożywane na deser z cukrem, miodem, pigwą, orzechami włoskimi lub z sałatką.
Spożycie sera wzrosło w ostatnich latach, ze względu na zdrowe i naturalne składniki jak i dużą ilość białka.

Mimo że smak sera jest łagodny, to dobrze współgra z musującym, białym wytrawnym lub młodym winem czerwonym.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis