SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Bundz

  • Ser Bundz Ser Bundz
  • Ser Bundz Ser Bundz
  • Ser Bundz Ser Bundz
  • Ser Bundz Ser Bundz
  • Ser Bundz przygotowany na kotlety Ser Bundz przygotowany na kotlety
Wygląd i konsystencja:
Bundz toser twarogowy z owczego mleka o kształcie bochenka, koloru białego, lub biało-brunatnego, z cienką skórką pleśniową. W miąższu występują delikatne oczka. Bunc nie zawiera konserwantów.

Smak i zapach:

Najsmaczniejszy jest bundz produkowany z mleka owiec z wiosennego wypasu, zwłaszcza majowego. Ponieważ sera się nie soli, jego smak jest delikatny, przyjemny. Zapach łagodny, lekko orzechowy, nieco kwaśny.

Komponenty i wytwarzanie:

W początkowym etapie podobna do produkcji oscypka. Zebrane mleko łączy się z podpuszczką, enzymem uzyskanym z żołądków młodych cieląt, uzyskany skrzep parzy się kilka minut w temperaturze ok. 70 st. C, później masa ocieka na płótnie przez dobę. Następnie ser dojrzewa leżąc na półkach przez 2 tygodnie, wtedy zaczyna fermentować. Na jego powierzchni tworzy się mazista warstwa którą trzeba usunąć. Smak sera jest początkowo mdły, z czasem się poprawia. Serwatka uzyskana w procesie ociekania sera to tzw. 'żętyca'.

Pochodzenie

Ser produkuje się tradycyjnie na Podhalu.

Podawanie:

Pyszny dodatek do świeżego wiejskiego chleba. Podstawa różnych past do pieczywa.

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis