SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Buelles

  • Ser Buelles Ser Buelles
  • Ser Buelles Ser Buelles
Wygląd i konsystencja
Ser Buelles jest znany jako Queso de la Chivita. Ser jest miękki, w cylindrycznym kształcie o białym wnętrzu, które staje się żółtawe po dodaniu w czasie produkcji mleka krowiego. Buelles zawiera liczne, nieregularne dziurki w swej masie. Skórka pokryta jest szarą pleśnią. Ser dostępny jest w różnych wielkościach wagowych.

Komponenty i wytwarzanie:
Ser Buelles jest wytwarzany z mleka koziego lub mieszanki krowiego i koziego w Buelles w Peñamellera Baja, Asturii.

Podczas wytwarzania mleko jest podgrzewane do 30 stopni C. Gdy wytworzy sie twaróg, kroi się go na małe kawałki i podgrzewa. Następnie masę serową pozostawia się do odcieku serwatki i umieszcza w formach. Ser jest prasowany i zostawiony do suszenia. Solony jest na sucho. Dojrzewa przez około dwa miesiące.

Smak i aromat
Buelles ma łagodny smak i dobrze wyważoną kwasowość, jest lekko pikantny.
Podobne sery:

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis