SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Bryndza wołoska wędzona

  • Bryndza wołoska wędzona Bryndza wołoska wędzona
  • Bryndza wołoska wędzona Bryndza wołoska wędzona
  • Bryndza wołoska wędzona Bryndza wołoska wędzona
Wygląd i konsystencja:
Duża kulka o jednolitej konsystencji koloru białego do kremowego. Ser w dotyku delikatny i miękki.

Smak i zapach:
Kwśnawy o ostry z wyraźnym zapachem wędzenia.

Kształt:

Z sera robi się kule o różnej wielkości( wielkość zależna od ilości masy serowej).

Pochodzenie:

Bryndza wołoska pochodzi z górskich rejonów Śląska Cieszyńskiego, gdzie wytwarzana jest podobnie jak inne bryndze z buncu owczego. Następnie proces jej dojrzewania odbywa się w zimnym dymie szałasu pasterskiego. Razem z innymi górskimi regionami.

Podawanie:
Ponieważ ser ten łatwo kroi sie w plastry, można podawać go na desce serów. Świetnie smakuje z świeżym wiejskim chlebem wieloziarnistym.

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis