SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Bryndza Slovenská

  • Ser Bryndza Slovenská Ser Bryndza Slovenská
  • Ser Slovenská bryndza Ser Slovenská bryndza
  • Ser Bryndza Slovenská Ser Bryndza Slovenská
  • Ser Bryndza Slovenská Ser Bryndza Slovenská
  • Ser Bryndza Slovenská Ser Bryndza Slovenská
Wygląd i konsystencja:
Ser Bryndza jest delikatnie przyprawiany, krojony w kostki i przechowywany w solance. Wilgotny miąższ w zależności od receptury może mieć konsystencję od miękkiego do twardego i kruchego.

Komponenty i wytwarzanie:

Bryndza to miękki ser, wyrobiony ze świeżo sfermentowanego, grudkowatego sera owczego i krowiego. Zawiera dużo białka, wiele witamin w tym A i D, organicznie związany fosfor i wapno. Jest nadzwyczaj lekkostrawna. Zawiera 48% tłuszczu. Dostępne warianty wagowe: 2kg.,1 kg i 125g. Bryndza ma wiele smaków. Pierwsza „majowa” jest bardzo delikatna, zaś jesienna, z wrześniowego mleka ma smak zdecydowanie ostrzejszy. W zależności od dodatków, bryndza ma wiele smaków w różnych regionach kraju. Czasami dodaje się do niej drobno posiekaną cebulę lub szczypiorek. Bryndzę można też wędzić. Bryndzę konserwuje się przez dodanie niewielkiej ilości spirytusu lub rumu. Na zimę ser tłoczono do jodłowych beczek i zalewano odrobiną roztopionego masła lub słoniny wieprzowej.

Smak i zapach:

Ser twarogowy o specyficznym mlekowym zapachu, miękki, o konsystencji twarogu. Ma charakterystyczny dość pikantny, kwaskowaty smak.

Pochodzenie:
Bryndza z sera z mleka owczego produkowana na Słowacji. Pierwszy w Słowacji zakład produkcji wyrobów bryndzarskich powstał w Detve w 1787 roku. W 1939 roku słowackie zakłady produkowały 178 ton bryndzy, co stanowiło 13% ogólnej produkcji krajowej. W 2004 roku zakład Bryndziareň a Syráreň, s.r.o. Zvolenská Slatina wyprodukowała 1000 ton bryndzy, serów twardych i miękkich słonych z pasteryzowanego owczego mleka! 55% wyrobów sprzedawanych jest na rynku krajowym. Będąc w Słowacji koniecznie należy odwiedzić Pensjonat Złoty Dukat (Zlatý Dukát) w Zvolenskiej Slatine w „Centrum Slovenskeho bryndziarstva”. Można tutaj spróbować doskonałych, regionalnych potraw i słowackich trunków. Tradycyjnym regionem, gdzie do dzisiaj hoduje się owce i wyrabia bryndzę z owczego mleka jest też Liptów, położony na północnych stokach Tatr Niżnych. Od wielu lat słowacka bryndza jest znana na Węgrzech, w Czechach, a także w Wielkiej Brytanii, w Stanach Zjednoczonych i na Bliskim Wschodzie. Obecnie wytwarzany jest w całym rejonie Karpat.

Podawanie:
Bryndzowe „pomazany” można smarować bezpośrednio na chleb z kminkiem. W zależności od fantazji gospodarza, wiele odmian jest z dodatkiem cebuli czy papryki. Najbardziej znaną słowacką potrawą są bryndzowe haluszki, kluski z ciasta ziemniaczanego, wymieszane z bryndzą i doprawione smażoną słoniną z posiekanym szczypiorkiem. Robi się z niego pasty na kanapki, używa do pieczenia i sałatek, nadziewa pomidory,jajka i posypuje orzechami.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis