SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Brykiet Forez

  • Brykiet Forez Brykiet Forez
Wygląd i konsystencja:
Naturalna skórka pokryta jest białą pleśnią, która zagęszcza się w okresie dojrzewania. Wytwarzany jest w kształcie prostokątnym o wadze 210 gram. Jest on bardzo rzadko spotykanym serem.

Komponenty i wytwarzanie:
Brykiet Forez dojrzewa około 1 miesiąca, aż do wyschnięcia w wilgotnych piwnicach wilgotnych.

Smak i zapach:
Brykiet Forez ma wyraźny posmak trawy, który jest przyjemny dla podniebienia. Ser jest bardzo świeży i kremowy. Masa ma zapach koziego mleka.

Podawanie:
Zalecane wina-Beaujolais, Cotes Roannaises.

Wartości odżywcze:
Zawartość tłuszczu: 45%.
Podobne sery:

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis