SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Brus

Wygląd i konsystencja:
Jest to mieszanka innych serów z mleka krowiego i owczego oraz śmietany. Do sera dodaje sie także pieprz, nasiona, paprykę, czosnek i rozmaryn.

Komponenty i wytwarzanie:
Brus, w szczególności powstaje w wyniku fermentacji małych kawałków sera, do którego dodaje się niewielką ilość wódki lub wina białego, mających funkcje stabilizacji. Wtedy też powstają sery smakowe, aromatyczne uzyskujące postać gładkiej śmietanki.

Dojrzewa od 40 do 50 dni i zawiera 50% tłuszczu.

Pochodzenie:
Brus to tradycyjny ser typowy dla Alta Langa, w prowincji Cuneo, wytworzony z resztek pozostałych po produkcji innych serów.

Nazwa nawiązuje do słowa "Bruschi" (kwaśne) lub "Brus" (nagrania), która przypomina charakterystyczny mocny smak, aromatyczny i pikantny.

Podawanie:
Ser dobrze nadaje się na plasterki na świeży chleb lub na grilla.
Podobne sery:

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis