SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Brunost

  • Ser Brunost Ser Brunost
  • Ser Brunost Ser Brunost
  • Ser Brunost Ser Brunost
  • Ser Brunost Ser Brunost
  • Ser Brunost Ser Brunost
  • Ser Brunost Ser Brunost
  • Ser Brunost Ser Brunost
  • Ser Brunost Ser Brunost
  • Ser Brunost Ser Brunost
  • Ser Brunost Ser Brunost
  • Ser Brunost Ser Brunost
Wygląd i konsystencja:
Brunost to najsłynniejszy norweski ser kozi o brązowej barwie z gotowanej przez 9 godzin serwatki o kolorze, zapachu i smaku krówek. Istnieje w dwóch wersjach: tradycyjnej (Geitos) robionej w stu procentach z mleka koziego oraz unowocześnionej (Gudbrandsdalsost), z dodatkiem mleka krowiego i śmietanki.

Smak i zapach:

Geitos ma ostry, słodki smak z karmelowym posmakiem zaś Gudbrandsdalsost ma smak łagodniejszy.

Pochodzenie:

Wyrabiany od lat 60. XIX w., nie jest powszechnie znany za granicą, ale w samej Norwegii zajadają się nim wszyscy, niezależnie od wieku. "Brunost" znaczy "brązowy ser".

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis