SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Brocciu

  • Ser Brocciu Ser Brocciu
  • Ser Brocciu Ser Brocciu
  • Ser Brocciu Ser Brocciu
Wygląd i konsystencja:
Brocciu to ser tradycyjny, farmerski, rzemieślniczy. Do produkcji wykorzystywane jest mleko kozie i owcze. Miąższ biały do jasnożółtego z rzadkimi, małymi oczkami. Konsystencja kremowa i elastyczna.

Komponenty i wytwarzanie:

Świeży ser można osolić i suszyć przez sześć miesięcy. Waga 500 g - 1 kg. Jeśli się go odsączy i posoli, może dojrzewać jak inne sery. Zawartość tłuszczu: minimum 40%. Ser Brocciu jest wytwarzany od października do czerwca. Brocciu jest szczególnym serem, ponieważ to pierwszy ser AOC robiony z serwatki, którą zwykle odrzuca się przy produkcji. Brocciu jest podobny do włoskiego sera Ricotta, jest bardzo popularny wśród Korsykan.

Smak i zapach:

Świeży, słodki, delikatny w smaku; po 6- miesięcznym suszeniu smak staje się bardzo ostry i wyrazisty. Miąższ jest miękki, słodki, pachnie mlekiem.

Podawanie:

Ser stanowi on podstawę wielu dań, np.omletów nadziewanych brocciu i mietą oraz canneloni al brocciu.

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis