SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Broccio

  • Ser Broccio Ser Broccio
  • Ser Broccio Ser Broccio
  • Ser Broccio Ser Broccio
Komponenty i wytwarzanie:
Jest to niezwykły ser z mleka koziego lub owczego. Jest to niepasteryzowany ser serwatkowy wytwarzany w różnych kształtach. Sery są suszone w plecionych koszykach i mają łagodny smak. Niektóre z nich są solone i suszone przez okres sześciu miesięcy, podczas których stają się bardzo ostre w smaku. Zawartość tłuszczu wynosi od 40 do 51%.

Smak i zapach:

Masa serowa jest miękka i słodka i ma zapach mleka.

Pochodzenie:

Korsykańska nazwa tego sera brzmi Brocciu, podczas gdy w języku francuskim nazywa się on Broccio.

Podawanie:

Ser jest podobny do włoskiego sera Ricotta i zazwyczaj jest spożywany jako świeży, na gorąco i zimno, w ciągu 48 godzin, z dżemem lub solą i pieprzem. Jeżeli świeży Brocciu odsączy się i posoli, może dojrzewać jak inne sery. Po 3 miesiącach dojrzewania ser nazywa się Sarteno. Może być również podawany z polewą z wytłoków winogronowych lub stosowany jako farsz do omletów. Zalecane wino - Marc de Corse.

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis