SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Briquette des Gors

  • Briquette des Gors     www.mundoquesos.com Briquette des Gors www.mundoquesos.com
  • Briquette des Gors Briquette des Gors
Wygląd i konsystencja:produkowany jest z pełnego surowego mleka koziego, w zachodniej Francji, w miejscowości Brissac w regionie Loire.Jest prostokątny,w kształcie cegły, stąd jego nazwa (brykiet).Waży 220g.Dojrzewa od 3 do 6 tygodni.Konsystencja sera zależy od okresu dojrzewania,młody ser jest kremowy,miękki i prawie płynny,nieco starszy jest gęsty i kremowy na krawędziach natomiast w środku bardziej zwarty i suchy.Skórka jest jadalna, biała i naturalna.Zawartość tłuszczu: 45%.

Smak i zapach: w smaku mleczny i kremowy,bardzo aromatyczny.

Podawanie; doskonale się topi więc jest idealny na grzanki.

Proponowane wino: Sancerre Rose Poussier.
Podobne sery:

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis