SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Briquette d'Allanche

  • Briquette d'Allanche    www.mundoquesos.com Briquette d'Allanche www.mundoquesos.com
Wygląd i konsystencja: ser z surowego mleka koziego,wytwarzany w górach Cantal w regionie Allanche (Cézallier).Briquette d'Allanche ma kształt cegły (brykiet),stąd nazwa sera,drugi człon nazwy Allanche - miejsce z którego pochodzi.Dojrzewa 2-3 tygodnie.Ma delikatne,kremowe i gładkie wnętrze.Pokryty naturalną białą skórką.W miarę dojrzewania skórka staje się lekko pomarszczona, tworząc tak zwana "skórę żaby".

Smak i zapach:w smaku kremowy i delikatny,z mlekowym posmakiem orzechów.Dojrzały ser jest nieco pikantny.

Podawanie:młody i miękki ser jest najlepszy na deskę serów.Gdy ser jest dojrzały i pikantny,najczęściej pocięty jest na małe kawałki i serwowany z kromką chleba tostowego i z plasterkiem szynki.Nadaje się też do pieczenia i  do  sałatek.

Proponowane wina: Château Ségur Gaillac Doux Bal lub Sancerre Blanc André Deza.
Podobne sery:

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis