SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Brillat-Savarin

  • www.foodsubs.com/Chesoft.html www.foodsubs.com/Chesoft .html
  • Ser Brillat-Savarin Ser Brillat-Savarin
  • Ser Brillat-Savarin Ser Brillat-Savarin
  • Ser Brillat-Savarin Ser Brillat-Savarin
  • Ser Brillat-Savarin Ser Brillat-Savarin
  • Ser Brillat-Savarin Ser Brillat-Savarin
  • Ser Brillat-Savarin Ser Brillat-Savarin
  • Ser Brillat-Savarin Ser Brillat-Savarin
  • Ser Brillat-Savarin Ser Brillat-Savarin
Wygląd i konsystencja:
Brillat-Savarin zalicza się do serów miękkich, ale ma dość zwartą konsystencję. W smaku wyczuwa się delikatny aromat kwaśnego mleka. To potrójnie kremowy Brie. Brillat-Savarin jest soczysty, kremowy i lekko kwaśny. Wytwarzany w kształcie koła o aksamitnej, białej skórce. Ktoś powiedział, że 'im ser jest młodszy tym jest lepszy'. Gdy ser jest za dojrzały skórka ciemnieje, a wnętrze robi się tłuste i gorzkie w smaku.

Komponenty i wytwarzanie:

Proces dojrzewania trwa od jednego do dwóch tygodni. Brillat-Savarin wykonany jest z pasteryzowanego mleka krowiego z dodatkiem śmietany.

Smak i zapach:

Brillat-Savarin ma mleczny zapach z lekkim cytrynowo-kwaśnym wykończeniem.

Pochodzenie:

Ser został po raz pierwszy wytworzony w 1930 r. przez Henriego Androueta. Nazwano go Brillat-Savarin na cześć słynnego XVIII wiecznego francuskiego pisarza, zajmującego się w swych utworach sztuką jedzenia, który zmarł w 1826 nie mogąc skosztować sera. Podobny jest do serów Le Saulieu, Lucullus i Boursault.Często porównywalny z serem Pierre Robert.

Wartości odżywcze:

Zawartość tłuszczu: 75%.

Polecane wina:

Zalecane wino - St. Emilion lub szampan oraz Cabernet Sauvignon.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis