SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Brie de Nangis

  • Ser Brie de Nangis Ser Brie de Nangis
  • Ser Brie de Nangis Ser Brie de Nangis
  • Ser Brie de Nangis Ser Brie de Nangis
Wygląd i konsystencja:
Jest to mniej dojrzalsza wersja sera Brie de Meaux. Znikął z rynku mleczarskiego kilka razy ale został reaktywowany przez swego producenta Rouzaire. Mały w kształcie cylindrycznym posiadający biąłą plęśniową skórke i miękkie wnętrze. Ser ma 20-23 cm średnicy, 4cm wysokości i waży 1 do 1,2 kg.

Komponenty i wytwarzanie:

Wytwarzany z niepasteryzowanego mleka krowiego o słodkim smaku maślanym i kremowym, z zapachem grzybów i ziemii. Ser dojrzewa przez 4-5 tygodni. Produkowany od lata do zimy.

Pochodzenie:

Brie de Nangis pochodzi z miasta Nangis.
Podobne sery:

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis