SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Brie de Melun

  • Ser Brie de Melun Ser Brie de Melun
  • Ser Brie de Melun Ser Brie de Melun
Wygląd i konsystencja
Ser Brie de Melun otoczony jest cienką skórką pokrytą białą pleśnią z brązowymi lub czerwonym plamkami. Ser ma jednolity, słomkowy miąższ. Średnica sera wynosi 32-36 cm, wysokość 2,5 - 3,5 cm, a masa to 2,5 - 3,0 kg.

Komponenty i wytwarzanie:
Brie de Melun dojrzewa od 7 do 8 tygodni. Ser jest solony suchą solą i wytwarzany ręcznie. Niekiedy do soli dodaje się nieco sproszkowanego węgla drzewnego, który ma hamować nadmierny rozwój pleśni. Produkcja Brie de Melun wymaga długiej i dokładnej techniki. Brie de Melun jest odwadniany powolnie przez ciśnienie tworząc skrzep. Proces krzepnięcia trwa co najmniej 18 godzin. Skrzep wkłada się ręcznie chochlą do formy o wymiarach (12 cm wysokości i 27 cm średnicy). Po odsączeniu sery obtacza się solą i zasiewa na nich pleśń (Penicillium candidum i Penicillium camemberti), a często również bakterie z gatunku Brevibacterium linens. W dalszej kolejności sery umieszczane są w piwnicach, gdzie dojrzewają przynajmniej przez 4 tygodnie, w temperaturze około 10 ° C, z reguły jednak, dla osiągnięcia pełni smaku i aromatu, pozostawia się je tam przez 7 do 10 tygodni. Twaróg jest bardzo kruchy i musi być traktowany z największa starannością.

Smak i zapach:

Jego masa serowa jest kremowa, owocowo słodka i lekko słona. Można go spożywać na świeżo, bądź gdy dojrzeje.

Pochodzenie:

Ser Brie de Melun pochodzi z XIV wieku z czasów Karola Wielkiego i Karola Orleańskiego. Brie de Melun pochodzi z tego samego regionu co Brie de Meaux. Istnieje również świeża, niedojrzała odmiana Brie de Melun, która występuje pod nazwą Brie de Melun Bleu. Ser posiada certyfikat AOC.

Proponowane wina:

Bourgogne, Medoc.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis