SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Brie Saint Benoit

  • Ser Brie Saint Benoit Ser Brie Saint Benoit
Wygląd i konsystencja:
Brie Saint Benoit to miękki ser z porostem białej pleśni, produkowany we Francji, podobnie jak Camembert, na bazie mleka krowiego. St. Benoit, kiedy dojrzeje, jest półpłynny, po przekrojeniu krążka ser w przyjemny sposób wylewa się spod skórki. Nie jest szczególnie tłusty, ma miłą goryczkę i znakomicie łączy się z półsłodkim jabłkiem.

Brie Saint Benoit należy przechowywać w temperaturze ok. 6ºC, ale przed spożyciem należy go wyjąć z lodówki na 1 - 2 godziny aby dojrzał i stał się kremowy.

Podawanie:
Brie Saint Benoit najlepiej smakuje z białym pieczywem, z winogronami, orzechami włoskimi, a najlepsze wino do tego sera, to lekkie wino czerwone (burgund, Beaujolais, Valpolicella, kékfrankos). Im ser Brie Saint Benoit jest dojrzalszy, tym bardziej lubi mocne wina białe (furmint, biały burgund).
Podobne sery:

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis