SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Brie Révérend

  • Brie Révérend Brie Révérend
  • źródło http://blogsimages.sky.net źródło http://blogsimages.sky. net
  • Brie Révérend Brie Révérend
Wygląd i konsystencja:
Brie Reverend jest produkowany na zachodzie Francji w Lotaryngii. Reverend – znaczy Wielebny – na każdym opakowaniu Reverend widzimy sympatycznego mnicha podającego sery. To najbardziej ceniony ser miękki z porostem białej pleśni, produkowany podobnie jak Camembert na bazie mleka krowiego.

Brie Reverend zawiera wszystkie walory typowe dla klasycznego francuskiego Brie: delikatny smak, zmysłowy, lekko grzybowy aromat, skórkę jak biały aksamit, chociaż gdy ser dojrzeje i stanie się najbardziej smakowity, skórka staje się na bokach brązowawa. Miąższ jest zwarty, koloru słomkowego, gdy ser dojrzeje staje się kremowy, wówczas ser oferuje dopiero pełnię swoich walorów smakowych.

Brie Reverend ma postać sera na wagę - kręgów 1 kg ale także 3kg lub postać wyciętych z kręgów porcji 125g i 250g (50%) oraz 200g (60%).

Pochodzenie:
Tradycja sera Brie sięga starożytnego Rzymu. Tradycja ta przetrwała w średniowieczu w klasztorach Francji. Mnisi uczyli farmerów, jak dbać o zdrowie zwierząt i utrzymywać mleko w czystości a także pokazywali jak poddawać sery dojrzewaniu.

Podawanie:
Brie Reverend dobrze smakuje z białym pieczywem, z jabłkami, orzechami włoskimi, z białym wytrawnym lub półwytrawnym winem lub z kieliszkiem szampana. Brie Reverend należy przechowywać w temperaturze ok. 6 º C ale przed spożyciem warto go wyjąć z lodówki na 1-2 godziny aby dojrzał, stał się kremowy.
Podobne sery:

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis