SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Brie Coeur de Lion

  • Ser Brie Coeur de Lion Ser Brie Coeur de Lion
  • Ser Brie Coeur de Lion Ser Brie Coeur de Lion
  • Ser Brie Coeur de Lion Ser Brie Coeur de Lion
  • Ser Brie Coeur de Lion Ser Brie Coeur de Lion
Komponenty i wytwarzanie:
Ser jestprodukowany podobnie jak Camembert na bazie mleka krowiego.

Smak i zapach:
Delikatny smak, zmysłowy, lekko grzybowy aromat, skórkę jak biały aksamit chociaż gdy ser dojrzeje i stanie się najbardziej smakowity skórka staje się na bokach brązowawa, a miąższ zwarty, koloru słomkowego. Gdy ser dojrzeje staje się kremowy – wówczas ser oferuje dopiero pełnię swoich walorów smakowych.

Pochodzenie:
Brie Coeur de Lion jest produkowany na zachodzie Francji w Lotaryngii.

Podawanie:
Brie Coeur de Lion dobrze smakuje z białym pieczywem, z jabłkami, orzechami włoskimi, z białym wytrawnym lub półwytrawnym winem lub z kieliszkiem szampana. Brie Coeur de Lion należy prze­cho­wy­wać w tem­pe­ra­tu­rze ok. 6ºC, ale przed spo­ży­ciem warto go wyjąć z lodówki na 1–2 godziny aby doj­rzał i stał się kremowy.

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis