SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Brie

  • Ser Brie Ser Brie
  • Ser Brie Ser Brie
  • Ser Brie Ser Brie
  • Ser Brie Ser Brie
  • Ser Brie Ser Brie
Przepisy z serem Brie >>

Wygląd i konsystencja:
Brie - serki wytwarzane w postaci krążków o średnicy 32,5 - 40 cm i różnej grubości..Gdy miąższ sera jest nadal śnieżnobiały, oznacza to, że sam ser nie jest wystarczająco dojrzały. Jeśli ser zostanie rozcięty przed zakończeniem procesu dojrzewania, nigdy nie dojrzeje tak, jak powinien. Jednakże Brie przeznaczony na eksport jest już serem ustabilizowanym, który nigdy nie dojrzewa. Stabilizowany Brie ma znacznie dłuższy okres ważności i nie jest podatny na różnego rodzaju infekcje bakteryjne. Brie de Meaux ma delikatną, prawie płynną konsystencję oraz białą pleśniową skórkę, na której mogą się pojawiać czerwone plamki. Nieco mniej popularny Brie de Melun jest twardszy, o dużo wyrazistszym aromacie i bardziej słonym smaku. Oba sery wyrabia się wyłącznie z niepasteryzowanego mleka krowiego podgrzewanego do 37* C, różni je jednak sposób koagulacji. W przypadku Brie de Meaux stosuje się podpuszczkę, dzięki czemu koagulacja trwa niecałe pół godziny, Brie de Melun natomiast poddaje się działaniu bakterii fermentacji mlekowej, przez co koaguluje on co najmniej 18 godzin. Skrzep umieszczany jest w 20 cm formach, następnie solony i pozostawiony na 3 -4 tygodnie do dojrzewania.

Smak i zapach:

Prawdziwy francuski Brie jest serem nieustabilizowanym, który wydziela specyficzny i złożony aromat w chwili, gdy jego skórka przybierze lekko brązowy kolor.Ma wyborny śmietankowy smak i charakterystyczny, lekko pieczarkowy zapach.

Pochodzenie:

Nazwa jednego z najbardziej znanych francuskich serów pochodzi od prowincji Brie, której obszar pokrywał się z grubsza z terytorium dzisiejszego departamentu Seine-et-Marne. W okolicach tych ser brie znany był już od ósmego stulecia, będąc przysmakiem cenionym zarówno przez możnych (choćby samego Karola Wielkiego), jak i pospólstwo. Mimo że obecnie na świecie istnieje wiele odmian tego delikatnego pleśniowego sera, francuski rząd oficjalnie zastrzega nazwę Brie dla dwóch gatunków: Brie de Meaux i Brie de Melun.Są też odmiany brie z pieprzem, grzybami, orzechami włoskimi, ziołami, anawet brie poprzerastane żyłkami błękitnej pleśni. Brie jest najbardziej znanym ze wszystkich francuskich serów i nazywany jest „Królową Serów”. Kilkaset lat temu, Brie był jedną z form daniny, jaki należało składać kolejnym królom francuskim. Na świecie istnieje wiele odmian tego delikatnego pleśniowego sera, francuski rząd oficjalnie zastrzega nazwę Brie dla dwóch gatunków: Brie de Meaux najłagodniejszy i najbardziej ceniony oraz Brie de Melun o słonym wyrazistym smaku.

Podawanie:

Brie, jeden z najlepszych serów deserowych, jest dostępny w krążkach o wadze 1 kg lub 2 kg zapakowanych w drewniane pudełko. Aby w pełni cieszyć się jego niezwykłym i niepowtarzalnym smakiem, Brie musi być podawany w temperaturze pokojowej.

Wartości odżywcze:

292 kcal / 100 g Tłuszcze 24.50 55.56 g Sód 0.00 575 mg Błonnik 0.00 g Węglowodany 0.00 250 g Białko 18.00 45.6 g.

Proponowane wina:

Bourgogne.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis