SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Brick

  • Ser Brick Ser Brick
  • Ser Brick Ser Brick
  • Ser Brick Ser Brick
Wygląd i konsystencja:
Ser charakteryzuje się małymi i nieregularnymi dołkami i ma otwartą fakturę. Wytwarzany jest z zsiadłego mleka, należy do grupy szybko dojrzewających, półmiękkich, łagodnych i gładkich serów.

Smak i zapach:

Smak sugeruje mieszaninę słodkiego, ostrego i pikantnego. Ser jest zabarwiany na żółto i ostrzejszy w smaku od sera Cheddar.

Pochodzenie:

Historia sera Brick (znanego także pod nazwą BierKÄSE) rozpoczęła się w Wisconsin w końcu XIX. wieku. Jego nazwa pochodzi być może od wczesnej techniki formierskiej, techniki prasowania serów z zastosowaniem cegieł budowlanych.

Podawanie:

Brick smakuje pysznie z wszelkiego rodzaju owocami, krakersami, winem, piwem lub sokiem jabłkowym. Wyśmienity na kanapki z żytniego chleba.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis