SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Bresse Bleu

  • Bresse Bleu Bresse Bleu
  • Ser Bresse Bleu Ser Bresse Bleu
Wygląd i konsystencja:
Ser o kształcie cylindrycznym, z miękką skórką koloru białego z nalotem pleśni penicylinowej o zapachu grzybów.Ten wykwintny, deli­katny ser poro­śnięty jest białą ple­śnią z zewnątrz, a wzbo­ga­cony nie­bie­ską ple­śnią wewnątrz. Jest wyjąt­kową pro­po­zy­cją kuli­narną nie tylko dla koneserów. Miękka masa serowa usiana jest małymi plamami niebieskiej pleśni, sprężysta, niedogrzewana, nieprasowana. Zawartość tłuszczu: 70%.

Komponenty i wytwarzanie:

Sery te produkowane są w różnej wielkości, a ich proces dojrzewania trwa od dwóch do czterech tygodni. Ten łagodny niebieski serek pleśniowy powstał jako alternatywa dla ostrzejszych serów z tej grupy.

Smak i zapach:

Miąższ sera ma bogaty, maślany aromat. Gładka, cienka, niebieskawa skórka ma zapach pieczarek. Rozpuszczając się w ustach pozostawia słodki, lekko ostry posmak.

Pochodzenie:

Został wyprodukowany po drugiej wojnie światowej w prowincji Bresse, w południowej Francji.

Podawanie:

Polecane wina to: Monbazillac moelleux i Rivesaltes. Ser na kanapki, do sałatek, zup i sosów.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis