SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Branzi

  • Ser Branzi Ser Branzi
  • Ser Branzi Ser Branzi
  • Ser Branzi Ser Branzi
Wygląd i konsystencja:
Kształt ma cylindryczny, lekko wklęsły. Wnętrze ma żółte, miękkie i elastyczne. Średnia masa 10-12kg.

Komponenty i wytwarzanie:
Produkowany z mleka krowiego z dodatkiem mlek owczego i koziego. Dojrzewa 2-3 miesiące, a może 6-7 miesięcy.

Smak i zapach:
Ma słodki i delikatny smak, który staje się silny i ostry z wiekiem.

Pochodzenie:
Branzi pochodzi z Górnego La Costiera od miasta Branzi znajdującego się u zbiegu trzech dolin rzeki Alte Brembo.

Podawanie:
Stosuje się go w regionalnej potrawie Polenta e Taragna.
Podobne sery:

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis