SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Branza de Burduf

  • Ser Branza de Burduf Ser Branza de Burduf
Wygląd i konsystencja:
Ser Branza de Burduf wytwarzany jest z mleka owczego. Ser pokrojony jest na male kawałki, solony a następnie ręcznie wyrabiany w dużej misce z drewna. Później mieszaninę umieszcza się w owczym żołądku lub w owczej skórze, ktora wcześniej starannie została oczyszczona lub ww probówce z kory sosnowej. Jeśli ser jest w żołądku lub w skórze, może być tam przechowywany przez dłuższy czas.

Smak i zapach:
Jeśli ser przetrzymywany jest w korze, wtedy ma specyficzny smak żywicy sosnowej.

Pochodzenie:
Jest to ser pochodzący zpołudniowo-wschodniej Transylwanii w Rumunii.
Podobne sery:

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis