SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Bra

  • Ser Bra Ser Bra
  • Ser Bra Ser Bra
  • Ser Bra Ser Bra
Wygląd i konsystencja:
Bra to tradycyjny, niepasteryzowany, twardy ser o okrągłym kształcie. Naturalna skórka sera ma barwę od jasnosłomkowożółtej do ciemnobrązowej z niewielką ilością pleśni na powierzchni.

Komponenty i wytwarzanie:

Istnieją dwa rodzaje sera Bra. Tradycyjna, twarda wersja dojrzewa przez trzy do sześciu miesięcy. Proces ten przyciemnia kolor sera i wzmaga smak. Drugi rodzaj sprzedaje się jako ser młody, 45. dniowy, kiedy masa serowa ciągle jeszcze zachowuje miękkość. Ta wersja sera wytwarzana jest z pasteryzowanego mleka. Zawartość tłuszczu - 50%.

Smak i zapach:

Bra miękki - ma smak lekko perfumowany, nieco pikantny. Bra twardy - ma bardzo pikantny smak i mocny zapach.

Pochodzenie:

Nazwa pochodzi od miejsca, w którym był pierwotnie sprzedawany. Ludność miasta Bra (w Cuneo Piemont) kupowała młode sery od pasterzy z dolin alpejskich i poddawała je dojrzewaniu w piwnicach. Jeśli sery dojrzewały wystarczająco długo, można było nimi zastąpić droższy i trudniej dostępny ser Pecorino.

Podawanie:

Bra nadaje się do deski serów, ale jest także wykorzystywany do tarkowania i topienia.

Proponowane wina:

Wino białe deserowe lub Dolcetto di Diano,Langhe, Freisa tranquuilla.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis