SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Bouyssou

  • źródło www.fromages.com źródło www.fromages.com
Wygląd i konsystencja:
Francuski ser o prostokątnym kształcie, pokryty popiołem.

Komponenty i wytwarzanie:
Wytwarzany z zsiadłego krowiego mleka. Dojrzewa w świeżo zmielonym popiele ze spalonego drewna. Okres dojrzewania to około trzech tygodni. Waży 180 gram.

Smak i zapach:
Ma smak charakterystyczny dla suchych obszarów i delikatnych owoców z południa Francji.

Pochodzenie:
Ser jest produkowany wyłącznie przez rolników w regionie Averyron we Francji.

Podawanie:
Ser smakuje pysznie z lampką czerwonego wina.

Zalecane wino - Marcillac Rouge.
Podobne sery:

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis