SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Boursin

  • Ser Boursin Ser Boursin
  • Ser Boursin Ser Boursin
  • Ser Boursin Ser Boursin
  • Ser Boursin Ser Boursin
  • Ser Boursin Ser Boursin
  • Boursin Boursin
Wygląd i konsystencja:
Boursin to nowoczesny, kremowy, surowy i niedojrzewajacy ser, bardzo tłusty w formie wałeczków o wadze ok. 100g. Jest śnieżnobiały, o lekkim, łagodnym świeżym smaku i kremowej, maślanej konsystencji. Często przyprawiany ziołami, czosnkiem lub pieprzem.

Komponenty i wytwarzanie:

Boursin jest produkowany z dodatkiem śmietany, z czosnkiem, żurawiną i ziołami, a nawet z czarnym pieprzem np:



  • Boursin Czosnek & Fine Herbs ser wykonany z krowiego mleka i śmietany z dodatkiem czosnku, soli, pieprzu, natki pietruszki i szczypiorku.
  • Boursin Pepperzawierajacy czarny pieprz.
  • Boursin Szalotka i Szczypiorek zawierający smakowitą szalotkę i szczypiorek.
  • Boursin Light czosnkiem i Sztuk Zioła zawierający zioła i czosnek.
Boursin jest to miękki ser przemysłowy wytwarzany bez procesu dojrzewania.

Smak i zapach:

Ma bogaty, słodki smak z nutką kwasowości.

Pochodzenie:

Ser Boursin został opracowany przez Monsier Boursina w 1957 roku. Jest odmianą sera Neufchatel pochodzącą z okolioc Paryża. Boursin jest znakiem towarowym firmy - Boursin. Stanowi on poważny produkt eksportowy i cieszy się sławą doskonałego sera śmietanowego o świeżym smaku. Był wytwarzany wyłącznie w Croisy-sur-Eure, we Francji przez spółke Boursin.

Podawanie:

Ser nadaje się do deski serów, do smarowania i pieczenia. Dobrze komponuje się z białym winem Graves i ze świeżym pieczywem. Można go używać do zimnych zakąsek koktajlowych.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis