SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Boursault

  • www.foodsubs.com/Chesoft.html www.foodsubs.com/Chesoft .html
  • Ser Boursault Ser Boursault
  • Ser Boursault Ser Boursault
  • Ser Boursault Ser Boursault
  • Ser Boursault Ser Boursault
  • Ser Boursault Ser Boursault
Wygląd i konsystencja:
Ser Boursault ma cylindryczny kształt ze skórką pokrytą meszkiem lekkiej, białej pleśni penicylinowej z różowawymi przebarwieniami. Boursault znany jest z miękkiej konsystencji. Jest potrójnie kremowy, zawartość tłuszczu wynosi od 70% do 75%.
Produkowany jest zarówno z pasteryzowanego jak i świeżego mleka krowiego – w sklepie rozróżniamy to po kolorze opakowania (pasteryzowane serki mają srebrno-białe kartoniki, a nie pasteryzowane – złoto-białe).Komponenty i wytwarzanie:
Proces dojrzewania sera Boursault trwa około dwóch miesięcy, a nastepnie jeden miesiąc w opakowaniu.Smak i zapach:
Ser o łagodnym smaku, przypominający Brie i o niewielkiej kwasowości. W smaku jest gładki i prawie maślany,skórka ma grzybowowy smak z orzechowym wykończeniem. Miąższ sera jest zbity raczej niż giętki i ma orzeźwiający cytrusowy posmak.Pochodzenie:
Jego nazwa pochodzi od nazwiska jego twórcy i producenta, Henri Boursaulta z 1953 roku. Boursault jest również znany jako Lucullus.Produkowany w dolinie Loary we Francji.Podawanie:
Boursault jest jednym z najbardziej wszechstronnych serów w kulinariach. Można go podać do konsumpcji z owocami tj. gruszką lub winogronem oraz jest świetnym dodatkiem do pieczywa gdyż łatwo się rozsmarowuje.Polecane wina:
Zalecane wina - Bordeaux, Vouvray.

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis