SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Boulette Avesnes

  • Boulette Avesnes Boulette Avesnes
  • Boulette Avesnes Boulette Avesnes
  • Boulette Avesnes Boulette Avesnes
Wygląd i konsystencja:
Jest to miękki ser z północnej Francji, produkowany niedaleko belgijskiej granicy, który wywodzi swoją nazwę od miejscowości Avesnes w regionie Nord-Pas-de-Calais.

Waży około 200 gramów. Konsystencje ma miękką i niepowtarzalny pikantny smak. Dojrzewa od 2 do 3 miesięcy, a jego degustacja trwa od maja do września.

Komponenty i wytwarzanie:
Wykonany jest z maślanki przyprawiony nutami pieprzu, papryki, natki pietruszki, estragonu i z goździkami. Ręcznie formowany w kształcie dzwonu, płukany w piwie podczas dojrzewania, a następnie obtaczany w papryce lub annato.

Podawanie:
Doskonale smakuje z pieczywem przy lampce wina lub piwa.
Podobne sery:

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis