SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Boulet de Cassel

  • Boulet de Cassel Boulet de Cassel
  • Boulet de Cassel      www.mundoquesos.com Boulet de Cassel www.mundoquesos.com
Wygląd i konsystencja: jest to ser twardy, niegotowany,wciśnięty,z surowego mleka krowiego.Dojrzewa od 10 do 12 tygodni,w tym 8 tygodni w piwnicach,które są specjalnie badane pod względem wilgotności, temperatury i wentylacji,aby ser pokrył się piękną,naturalną i optymalnie rustykalną skórką.Struktura sera mocna i wyrazista.Podczas produkcji są dodawane barwniki roślinne,co w efekcie daje,ciemno pomarańczowy kolor sera.Zawartość tłuszczu: 45%.Sprzedawany w kształcie pastylek o wadze 500g.Najlepiej smakuje latem.

Smak i zapach: w smaku i zapachu stosunkowo łagodny i owocowy,z posmakiem słodyczy.

Pochodzenie: Boulet Cassel jest jednym z niewielu serów z mleka surowego pochodzącego od krów rasy flamandzkiej pochodzących z Flandrii.Wytwarzany w samym sercu miasteczka we Flandrii, Oxelaëre, położonego w Dolinie Cassel.
Wyprodukowany po raz pierwszy w 1991 roku, w tradycyjny sposób.Przypomina ser Mimolette.

Podawanie: ser można spożywać o każdej porze dnia, od śniadania po kolację.Idealny na kanapki wraz plastrem szynki,do przekąsek,na przystawki czy jako głowny składnik sałatek,dobrze komponuje się np. z cykorią.

Proponowane wino: Clos de Beer Amber lub Paulilles - Banyuls Rimage
Podobne sery:

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis