SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Bougon

  • Bougon    www.mundoquesos.com/search?q=Bougon Bougon www.mundoquesos.com/sea rch?q=Bougon
  • Ser Bougon Ser Bougon
Wygląd i konsystencja:
Ma okrągły kształt o szlachetne, białej penicylinowej skórce.
Najczęściej nadaje mu się kształt sera Camembert, ale jest dostępny również w kształcie piramidy, cylindra, poziomego walca i mini krążka.

Komponenty i wytwarzanie:
Tradycyjny, mleczarniany, miękki, biały ser wytwarzany z mleka koziego.

Smak i zapach:

Bougon jest gładkim i zmysłowym serem o smaku porównywanym do mieszanki estragonu, tymianku, i białego wina.


Pochodzenie:

Chociaż Bougon oznacza po francusku „w złym humorze”, nazwa wcale nie oddaje prawdziowego charakteru sera. Ser został tak nazwany po prostu na cześć miejscowości, w której jest wytwarzany.

Zalecane wino:
Haut Poitou.

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis