SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Bonne Bouche

  • Bonne Bouche Bonne Bouche
  • Bonne Bouche Bonne Bouche
Wygląd i konsystencja:
Nazwa sera oznacza "dobry kąsek". Waży 4 uncje. Trwałość sera zależy od preferencji dojrzewania. Można go zjeść świeżym lub po dojrzewaniu, które trwa 45 dni. Ser zawiera 21% tłuszczu.

Komponenty i wytwarzanie:
Wytwarzany z mleka koziego. Pakowany w "mikro-jaskini", aby chronić ser i pomóc mu dojrzewać. Pozostawiony na 24 godziny do krzepnięcia, nastepnie wkładany do form, posypywany popiołem i odstawiany do suszenia w kontrolowanych warunkach w miejscu wilgotnym i chłodnym. Cały proces trwa od 7 do 10 dni. Składniki, to oprócz pasteryzowanego mleka koziego: kultury, enzymy, sól i popiół.

Smak i zapach:
Łagodny, smak świeżego mleka koziego, kwaśny jak Chevre. Ser bardzo gładki i kremowy. Skórka słodka i łagodna z wiekiem staje się sucha i pikantna.
Podobne sery:

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis