SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Bonde de Gâtine

  • Bonde de Gatine Bonde de Gatine
  • Bonde de Gatine Bonde de Gatine
Komponenty i wytwarzanie:
Ser miękki, wytwarzany w gospodarstwie umiejscowionym z bagiennym obszarze Gatine w Poitiers. Produkcja odbywa się z mleka koziego niepasteryzowanego. Ser wytwarza naturalną skórkę i białe wnętrze. Ser ma kształt cylindryczny, wysokość 6-7cm, średnica 5-6cm, ser waży od 140 do 160g. Jest w kształcie beczki. Dojrzewa od 4 do 10 tygodni. Wytwarzany od wiosny do jesieni.
Smak i zapach:
Smak ma wyraźny aromat kwasowości, z zasolenia, które obejmuje podniebienie. Jest to wyjątkowy ser, który rozpływa się w ustach i pozostawia bogaty aromat.
Podawanie:
Z winem białym z Haut Poitou.
Wartości odżywcze:
Zawartość tłuszczu: 45%.
Podobne sery:

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis