SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Bonchester

  • Ser Bonchester Ser Bonchester
  • Ser Bonchester na etapie produkcji Ser Bonchester na etapie produkcji
Wygląd i konsystencja:
Niepasteryzowany miękki ser biały. Ma kształt okrągły z miękką białą skórką. Ma bogaty, maślany kolor i aksamitną konsystencję. Jeśli przetniemy ser jeszcze podczas okresu dojrzewania, miąższ będzie odrobinę kredowy.

Komponenty i wytwarzanie:

Produkowany z mleka krowiego (rasa Jersey). Krowy są dojone w okresie od marca do grudnia, a następnie nie dają mleka aż do wiosny. Ser potrzebuje kilku tygodni, aby zmięknąć do konsystencji kremu budyniowego, nabrać intensywniejszego koloru oraz zrównoważonego, łagodniejszego smaku. Dojrzewa przez okres od czterech do ośmiu tygodni, a zawartość tłuszczu w suchej masie wynosi 48 procent.

Smak i zapach:

W smaku skórki wyczuwalna jest dość wyraźnie nuta świeżych grzybów, a miąższ ma posmak świeżej trawy.

Pochodzenie:

Współczesny, wiejski ser. Pierwszymi producentami tego sera byli John i Christian Curtis, którzy zaczęli wytwarzać go we własnym gospodarstwie. Bonchester jest brązowym medalistą British Cheese Awards, zdobył również tytuł championa serów podczas Royal Highland Show.
Podobne sery:

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis