SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Boerenkaas

  • Ser Boerenkaas Ser Boerenkaas
  • Ser Boerenkaas Ser Boerenkaas
  • Ser Boerenkaas Ser Boerenkaas
  • Ser Boerenkaas Ser Boerenkaas
Wygląd i konsystencja:
Jest serem twardym. Tekstura jest sucha. Co najmniej połowa mleka musi pochodzić z własnego stada. Ser waży od 9 do 14kg.

Komponenty i wytwarzanie:

Tworzy się go z surowego mleka pochodzącego od krów, kóz, owiec lub z mleka bawolego. Do produkcji mogą być wykorzystywane następujące surowce: a. surowe mleko; b. śmietana lub mleko pełne lub częściowo odtłuszczone mleko, c. woda. Ser wyrabia się w ciągu 40 godzin od udoju. Zawartość tłuszczu Boerenkaas jest różna w zależności od zawartości tłuszczu w mleku. Ser może dojrzewać 4 miesiące, bądź nawet 7 lat.

Smak i zapach:

Ma posmak tłustawy, orzechowo-ostrawy.

Wartości odżywcze:

Zawartość tłuszczu: 45-48%.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis