SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Boeren Leidenkaas

  • Boeren Leidenkaas Boeren Leidenkaas
  • Ser Boeren Leidenkaas Ser Boeren Leidenkaas
Wygląd i konsystencja:
Boeren Leidenkaas to tradycyjny wiejski, twardy ser holenderski wytwarzany z mleka krowiego.Skórka jestbarwiona przy użyciu anatta (naturalnego barwnika),Na pomarańczowo-czerwonej skórce nadrukowane są słynne, skrzyżowane klucze miasta Lejdy. Dojrzewa od 3 do 12 miesięcy.Smak i zapach:
Niepowtarzalny i bogaty smak ser zawdzięcza kminkowi, który jest dodawany do sera w czasie produkcji.

Pochodzenie:
Ser pochodzi z Holandii,zdorzecza Renu, w prowincji Holandia Południowa, okolice miasta Leiden,stąd nazwa tego sera.

Proponowane wina:
Syrah, Chianti lub Beer Beerenbur.



Wartości odżywcze:
Zawiera od 30 do 40% tłuszczu w suchej masie.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis