SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Blythedale Vermont

  • Ser Blythedale Vermont Ser Blythedale Vermont
  • Ser Blythedale Vermont Ser Blythedale Vermont
Wygląd i konsystencja:
Ser Blythedale Vermont kiedy jest świeży, jest delikatny, kremowy, w kolorze jasnym żółtym i ma błękitnawą skórkę. Kiedy jest dojrzały, odsłania swój charakter zmieniając się w żółto pomarańczowy kolor. Tekstura z kremowej zamienia się w kruchą, a aromat eksploduje zgranymi komponentami.

Komponenty i wytwarzanie:
Blythedale Vermont jest wytwarzany z mleka krowiego, które jest poddawane powolnej pasteryzacji co pozwala zachować delikatny smak sera. Dojrzewanie trwa 4 tygodnie.

Pochodzenie:
Przez ponad 100 lat, szopa w Blythedale Farm była centralnym punktem w wiosce Cookeville w Vermont. Jest tam 30 krów rasy Jersey, które dają mleko na ten ser, a który jest robiony ręcznie i tylko z tłustego mleka.

Vermont to jedyny taki ser farmerski robiony w Nowej Anglii. Jest jednym z najtrudniejszych serów do zrobienia. Nie zawiera zwierzęcych enzymów ponieważ krowy dające mleko z Farmy Blythedale mają dobry dom.
Podobne sery:

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis