SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Blue Stilton

  • Ser Blue Stilton Ser Blue Stilton
  • Ser Blue Stilton Ser Blue Stilton
  • Ser Blue Stilton Ser Blue Stilton
  • Ser Blue Stilton Ser Blue Stilton
Wygląd i konsystencja:
Blue Stilton to ser o chronionej nazwie i sposobie produkcji. Zaliczany jest do serów twardych. Nie jest tak sławny jak francuski Roquefort i nie ma kremowej konsystencji, jak Gorgonzola. Ma barwę od biało - kremowej do bursztynowej, poprzecinany siateczką niebieskich żyłek. Ma twardą, chropowatą, pomarszczoną skórkę, uformowaną na skutek działania różnych rodzajów pleśni, pokrytą drobnymi otworami po nakłuwaniu sera igłami, po to, aby powietrze wniknęło do wnętrza sera. nie może być wyciskany. mleko do jego produkcji jest pasteryzowane i pochodzi z kilku mleczarni mających licencję. Specjalnie stworzone stowarzyszenie czuwa nad prawidłowością produkcji i określa, podobnie jak francuskie AOC, warunki produkcji.

Smak i zapach:

Smak sera Blue Stilton powinien być ostry z wyczuwalnym aromatem ziół i aromatem niebieskiej pleśni. Zbyt młody Stilton może być gorzki. z 78 litrów mleka wychodzi około 8 kg sera.

Podawanie:
Blue Stilton podaje się jako zakąskę na kanapkach lub tartinkach koktajlowych albo po posiłku - na desce serów.

Wartości odżywcze:

Wilgotność: 38%. Tłuszcz: 35%. Białko 23,7%.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis